Новини

Олга Токарчук гостува в София на 10 и 11 юни

Любимата на ICU читателите полска писателка и нобелова лауреатка Олга Токарчук идва в София по покана на фондация „Прочети София“ и с личното съдействие на писателя Георги Господинов

 

Авторката на „Бегуни” и „Чувствителният разказвач” ще гостува в България на 10  и 11 юни в рамките на първото издание на „Литературни срещи“. Благодарение на този нов и мащабен формат почитателите на нобелистката имат възможност да се срещнат очи в очи с ярката литературна звезда. Осем години след първото гостуване на Токарчук в България, присъствието ѝ ще бъде и основен акцент в годишната програма на Полския институт в София.

Поредицата от събития, организирани от фондация „Прочети София“, ще се случват през цялата година в изцяло нов формат: 3 дни през април, 2 дни през юни и 1 ден през ноември. Целта е да бъдат показани разнообразни ракурси и подходи към литературата. За изненада на гостите, събитията в отделните месеци ще се отличават значително едно от друго, като провокират нов поглед към творчеството на български и чуждестранни автори.

Полякинята Олга Токарчук, която ще бъде почетен гост на първото издание на „Литературни срещи”, е сред най-влиятелните имена в световната литература – освен носителка на литературния Нобел, тя е и лауреат на Международната награда “Мan Booker”, както и – двукратно – на най-престижната полска литературна награда „Нике“.

Популярността ѝ е феноменална, а читателите ѝ я уважават заради добрия вкус, енциклопедични познания, разказвачески талант, категорична гражданска позиция и – не на последно място – заради философската дълбочина на творбите ѝ. Участието ѝ като почетен гост на „Литературни срещи” ще включва серия събития с различни тематични акценти и модератори, динамични, мащабни, чудати. Кулминацията ще бъде разговорът на Олга Токарчук с дългогодишния ѝ приятел, писателя Георги Господинов, който е и автор на предговора към сборника с есета „Чувствителният разказвач” (превод от полски Крум Крумов).

Когато стана ясно, че Олга Токарчук е приела поканата на фондация „Прочети София“ и ще бъде почетен гост на първото издание на „Литературни срещи“ през юни 2022 г., се почувствах като на входа на многохиляден стадион, в очакване да чуя любима рок банда. За мен това гостуване ще бъде акцентът на литературната и личната ми година и не мога да изразя с думи благодарността си към Георги Господинов, задето направи всичко по силите си, за да убеди Олга, че си струва да включи нас, българските фенове, в неистово натоварения си личен график. Особено в годината, в която на английски излиза нейният колосален труд – „Книгите на Яков“. През юни ни очаква едно литературно вълшебство, споделя Невена Дишлиева-Кръстева, основател на издателство ICU.

Шест са творбите на Олга Токарчук, които излизат с логото на издателство ICU. Емблематичната „Бегуни“ – наградена с Международната награда „Man Booker“  – съжителства уютно с прекрасните издания на „Правек и други времена“ и „Карай плуга си през костите на мъртвите“. Полиграфическото бижу „Изгубената душа“ пленява читателите с брилянтните илюстрации на Йоанна Консехо, а „Чувствителният разказвач“ и „Чудати разкази“ – последните попълнения в колекцията на издателството, бяха двете най-търсени книги на 48. Софийски международен панаир на книгата. Българските преводи на издадените до момента книги на Токарчук дължим на Силвия Борисова, Крум Крумов и Георги Кръстев, а изящните корици и оформление – на Таня Минчева/Kontur Creative. През 2022 г. издателството е планирало още три заглавия на нобелистката – две от тях излизат на български за първи път.

Олга Токарчук Снимка: Jacek Kołodziejski

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *