Слушаме бестселъра „12 правила за живота“ на канадския психолог Джордан Питърсън

В началото на дългоочакваната нова година, едно от най-продаваните заглавия за самоусъвършенстване в световен мащаб идва, за да въдвори ред в хаоса и да ни мотивира за ново начало. На 12 януари „12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса“ от Джордан Питърсън стана част от каталога с  нови аудиокниги в Storytel.

Авторът е титулуван като „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“.

В 12 широкообхватни есета Д-р Питърсън ни предоставя не просто един списък с 12 точки, които да следваме, а ни въвлича в един задълбочен разговор за личните  отговорност и дисциплина, за екзистенцията на човешкия вид, както и за специалното място, което всеки от нас заема в устройство на света. За автора, дълбокият смисъл е главен двигател на човешкото съзнание при разрешаване на сложни или неприятни ситуации.

Тези, които в началото на новата година са решили да сложат ред в живота си, да променят навиците си и да направят нещо значимо през 2022 г., няма да останат безпристрастни към дванадесетте правила на Джордан Питърсън, прочетени в Storytel от Даниел Цочев: 

 1. Изправете се.
 2. Отнасяйте се към себе си като към човек, за когото сте отговорни.
 3. Подбирайте си такива приятели, които ви желаят най-доброто.
 4. Сравнявайте се с човека, който сте били вчера, а не с някой друг днес.
 5. Не позволявайте на децата си да правят неща, които ви карат да не ги харесвате.
 6. Преди да критикувате света, въведете идеален ред в собствения си дом.
 7. Преследвайте това, което е изпълнено със смисъл (не това, което е изгодно) 
 8. Казвайте истината. Или поне не лъжете.
 9. Слушайте. Приемете, че събеседникът ви може да знае нещо, което вие не знаете.
 10. Изразявайте се точно и ясно.
 11. Нe закачайте децата, когато карат скейтборд.
 12. Ако някоя котка пресече пътя ви, погалете я.

 

Но тези, на пръв поглед съвсем прости правила, ще бъдат полезни и ще провокират размисъл дори у тези, които добре са подредили живота си и не смятат, че имат нужда от промяна.

Друго заглавие, което идва на помощ по пътя ни към по-добър и успешен „Аз“ през януари е „За отношенията между хората“ на Петър Дънов. Прилагайте Любовта, за да живеете добре, казва Учителя Петър Дънов. Това послание е особено значимо в днешното „време на криза“: икономическа, религиозна, социална, екологична, но най-вече – духовна. Любовта е хармонизиращият фактор – силата, която разрешава проблемите.

До  аудиокнигите за самоусъвършенстване, в аудиобиблиотеката на Storytel през януари нареждаме още десетки заглавия в категориите романтика, класика, кримки, история, трилър, фентъзи и антиутопия. . За тези от вас, които искат да започнат годината по-спокойно, без амбициозни планове за промяна, ироничният хумор на Джордж Оруел и „Още въздух“ би бил подходящо начало. За романтиците, които с нетърпение очакват месеца на любовта, предлагаме да отброят дните  до 26 януари, романите на Джоджо Мойс ще завладеят  Storytel. “Последно писмо до любимия“ ще бъде първата книгата на английската писателка, която дебютира в аудиоплатформата с кадифения глас на актрисата Гергана Стоянова. “Подаряваш ми звезди”, прочетена от Мила Люцканова ще излезе на 2 февруари, а “Аз преди теб” с гласа на Йоанна Темелкова сме запазили (не случайно) за датата 14 февруари.

Заглавие с ценна позиция сред тези за национално самопознание, “Задочни репортажи за България” на Георги Марков, предстои да има и своята аудио версия. За мнозина фигурата на автора е със спорен авторитет, като се движи между екстремуми като “герой” и “предател”, но със сигурност може да се каже, че това не е просто писател, а радетел за свободата, свидетел и летописец на изпитателни години за България.  От 1975 г. до 1978 г. Георги Марков работи над своите задочни репортажи – очерци и анализи за живота в социалистическа България. Те се излъчват всяка седмица по Радио Свободна Европа. Критиките, отправяни към недостатъците на социалистическия строй и лично към Тодор Живков стават причина Марков да си навлече гнева на българското политическо и държавно ръководство. В България публикуването на репортажите става възможно едва през 1990 г. Награден е посмъртно (2000 г. ) с орден „Стара планина“ – първа степен „за яркия му принос към българската литература, драматургия и публицистика и за изключителната му гражданска позиция и противопоставяне на комунистическия режим“. Слушайте от 24 януари в Storytel с гласа на Мариан Маринов.

В следващите седмици предстои да добавим още десетки и все интересни заглавия в библиотеката на Storytel. Първите месеци от година обещават да бъдат една идея по-спокойни и позитивни и много по-вълнуващи с приложението на Storytel в телефона ви. А ако все още не сте го направили, сега е моментът да откриете света на добрите истории и аудиокнигите с над 2800 заглавия на български и над 300 000 на английски език в каталога на в Storytel .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *