Четем „Бъди изключителен“ от Джо Наваро

„Бъди изключителен“ от Джо Наваро и Тони Сиара Пойнтър е най-новото заглавие на издателство „Изток-Запад“.

Кое прави хората изключителни?

Има ли рецепта, която да ни помогне да се превърнем в онези необикновени личности, които умеят да вдъхновяват и мотивират? Истински лидери, които едновременно ни карат да се чувстваме специални и да се стремим да надскочим себе си. Да бъдем изключителни.

Джо Наваро прекарва четвърт век във ФБР, преследвайки шпиони и опасни престъпници по целия свят. В неговата работа да бъдеш успешен лидер е въпрос на живот и смърт. Наученото той описва в книги, превърнали се в международни бестселъри. В една от тях – Опасните личности, той описва най-зловредните и ужасни хора, които може да срещнем по пътя си. Сега обаче той е готов да ни покаже обратната страна на монетата – изключителните личности, които движат света. Кои са принципите, които ги отличават?

Самообладание: за да ръководиш другите, първо трябва да можеш да владееш себе си.

Наблюдателност: умението бързо и точно да преценяваш ситуациите.

Комуникативност: способността да убеждаваш, мотивираш и вдъхновяваш.

Действие: да намериш обща цел и да даваш личен пример.

Психологически комфорт: да откриеш тайната съставка на изключителните хора.

Това е майсторски клас по лидерство, представен от най-добрия специалист по езика на тялото. Ако овладеете петте стълба на изключителността, ще станете не само по-добри лидери, но и по-добри хора. Ще станете изключителни.

Всеки, който се стреми към успех, трябва да прочете тази книга, отсича Крис Вос, автор на „Без компромис?“.

Джо Наваро (роден през 1953 г.) е американски писател, публичен лектор и бивш агент и ръководител на Федералното бюро за разследване (ФБР). Наваро специализира в областта на невербалната комуникация и езика на тялото и е автор на многобройни книги, включително „Какво казва тялото“, Опасните личности“ и ‘По-красноречиво от думите“. Джо Наваро се премества в САЩ на 8-годишна възраст със семейството си малко след нашествието в Залива на прасетата, в Куба. След като завършва бакалавър и магистър по изкуство в международните отношения, Джо работи като специален агент и надзорен орган на ФБР в областта на контраразузнаването и поведенческата оценка в продължение на 25 години. Той е един от основателите на елитната програма за поведенчески анализ на ФБР и служи също като командващ екипа на SWAT.

След като се оттегля от ФБР, Наваро започва са пише книги и лекции, за да сподели знанията си за човешкото поведение. Започва да чете лекции пред различни университети, включително в Харвардското бизнес училище. От 2003 г. насам Наваро е консултант към държавните отдели и е сътрудник на Института за междуправителствени изследвания.

Тони Сиара Пойнтър е автор и редактор с повече от 25 години опит в издателската дейност. Специализира психология, личностно усъвършенстване, наука и социални тенденции. Живее в Ню Йорк.

По-долу четете откъс от книгата:

Преди да започнем

Не мислете,  че това, което ви е трудно да овладеете, не е по човешките сили; а щом е по човешките сили, значи е и по вашите.

Марк Аврелий

Кои хора са изключителни? Отдавна разсъждавам върху този въпрос, а може би и вие. Повече от 40 години изучавам човешкото поведение, 25 от които в качеството си на действащ ФБР агент и създател на елитната програма на ФБР в областта на националната сигурност за анализ на поведението. Провел съм над десет хиляди интервюта в областта и от години работя с компании със сложна структура по цял свят, имам над десет книги за човешкото поведение. Въпросът, който не ми дава мира, е кои са отличителните черти на изключителните хора. Тези хора ви карат да се чувствате специални. Те ви стават близки със своята доброта и грижовност. Те ви зареждат със своята мъдрост и емпатия. След среща с тях се чувствате по-добре. Искате да ви бъдат приятели, съседи, колеги или инструктори. Със сигурност бихте искали те да бъдат ваши учители, мениджъри, лидери или шефове.

Какво ги прави такива, каквито са – въздействащи, ефектив- ни, достойни да бъдат модел, достойни да бъдат лидери? Качествата, с които те се открояват, нямат връзка с тяхното ниво на образование, доходи или постижения – да речем в леката атлетика или изкуството, или дори бизнеса. Не, тези хората се отличават по начин, който наистина е важен: те знаят какво да кажат и какво да направят, за да спечелят доверие и уважение, как да вдъхновят и заредят дори и най-изтощените от нас.

Започнах да правя проучвания по тази тема преди повече от десетилетие, донякъде непреднамерено, когато работех върху „Опасните личности“. В тази книга изследвах характерните черти на хората, които прецакваха себе си и другите с отвратителното си поведение, решенията, които вземаха, приоритетите, които пренебрегваха с липсата на емоционален контрол – или най-общо, безхаберни и зловредни хора.

По време на работата ми над книгата се замислих коя е пълната им противоположност: хора със забележителни положителни черти, които правят по-добър живота на всички около себе си. В резултат от това прозрение и наред с хилядите наблюдения във ФБР и в работата ми като международен консултант се появи концепцията на тази книга.

Какво прави хората изключителни? Това са само пет основни черти, които характеризират изключителните личности и ги отличават от всички останали. Само пет, но много силни. Затова ги нарекох Петте стълба на изключителността.

Можете да поръчате книгата ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.