Четем „Бъди изключителен“ от Джо Наваро

„Бъди изключителен“ от Джо Наваро и Тони Сиара Пойнтър е най-новото заглавие на издателство „Изток-Запад“.

Кое прави хората изключителни?

Има ли рецепта, която да ни помогне да се превърнем в онези необикновени личности, които умеят да вдъхновяват и мотивират? Истински лидери, които едновременно ни карат да се чувстваме специални и да се стремим да надскочим себе си. Да бъдем изключителни.

Джо Наваро прекарва четвърт век във ФБР, преследвайки шпиони и опасни престъпници по целия свят. В неговата работа да бъдеш успешен лидер е въпрос на живот и смърт. Наученото той описва в книги, превърнали се в международни бестселъри. В една от тях – Опасните личности, той описва най-зловредните и ужасни хора, които може да срещнем по пътя си. Сега обаче той е готов да ни покаже обратната страна на монетата – изключителните личности, които движат света. Кои са принципите, които ги отличават?

Самообладание: за да ръководиш другите, първо трябва да можеш да владееш себе си.

Наблюдателност: умението бързо и точно да преценяваш ситуациите.

Комуникативност: способността да убеждаваш, мотивираш и вдъхновяваш.

Действие: да намериш обща цел и да даваш личен пример.

Психологически комфорт: да откриеш тайната съставка на изключителните хора.

Това е майсторски клас по лидерство, представен от най-добрия специалист по езика на тялото. Ако овладеете петте стълба на изключителността, ще станете не само по-добри лидери, но и по-добри хора. Ще станете изключителни.

Всеки, който се стреми към успех, трябва да прочете тази книга, отсича Крис Вос, автор на „Без компромис?“.

Джо Наваро (роден през 1953 г.) е американски писател, публичен лектор и бивш агент и ръководител на Федералното бюро за разследване (ФБР). Наваро специализира в областта на невербалната комуникация и езика на тялото и е автор на многобройни книги, включително „Какво казва тялото“, Опасните личности“ и ‘По-красноречиво от думите“. Джо Наваро се премества в САЩ на 8-годишна възраст със семейството си малко след нашествието в Залива на прасетата, в Куба. След като завършва бакалавър и магистър по изкуство в международните отношения, Джо работи като специален агент и надзорен орган на ФБР в областта на контраразузнаването и поведенческата оценка в продължение на 25 години. Той е един от основателите на елитната програма за поведенчески анализ на ФБР и служи също като командващ екипа на SWAT.

След като се оттегля от ФБР, Наваро започва са пише книги и лекции, за да сподели знанията си за човешкото поведение. Започва да чете лекции пред различни университети, включително в Харвардското бизнес училище. От 2003 г. насам Наваро е консултант към държавните отдели и е сътрудник на Института за междуправителствени изследвания.

Тони Сиара Пойнтър е автор и редактор с повече от 25 години опит в издателската дейност. Специализира психология, личностно усъвършенстване, наука и социални тенденции. Живее в Ню Йорк.

По-долу четете откъс от книгата:

Преди да започнем

Не мислете,  че това, което ви е трудно да овладеете, не е по човешките сили; а щом е по човешките сили, значи е и по вашите.

Марк Аврелий

Кои хора са изключителни? Отдавна разсъждавам върху този въпрос, а може би и вие. Повече от 40 години изучавам човешкото поведение, 25 от които в качеството си на действащ ФБР агент и създател на елитната програма на ФБР в областта на националната сигурност за анализ на поведението. Провел съм над десет хиляди интервюта в областта и от години работя с компании със сложна структура по цял свят, имам над десет книги за човешкото поведение. Въпросът, който не ми дава мира, е кои са отличителните черти на изключителните хора. Тези хора ви карат да се чувствате специални. Те ви стават близки със своята доброта и грижовност. Те ви зареждат със своята мъдрост и емпатия. След среща с тях се чувствате по-добре. Искате да ви бъдат приятели, съседи, колеги или инструктори. Със сигурност бихте искали те да бъдат ваши учители, мениджъри, лидери или шефове.

Какво ги прави такива, каквито са – въздействащи, ефектив- ни, достойни да бъдат модел, достойни да бъдат лидери? Качествата, с които те се открояват, нямат връзка с тяхното ниво на образование, доходи или постижения – да речем в леката атлетика или изкуството, или дори бизнеса. Не, тези хората се отличават по начин, който наистина е важен: те знаят какво да кажат и какво да направят, за да спечелят доверие и уважение, как да вдъхновят и заредят дори и най-изтощените от нас.

Започнах да правя проучвания по тази тема преди повече от десетилетие, донякъде непреднамерено, когато работех върху „Опасните личности“. В тази книга изследвах характерните черти на хората, които прецакваха себе си и другите с отвратителното си поведение, решенията, които вземаха, приоритетите, които пренебрегваха с липсата на емоционален контрол – или най-общо, безхаберни и зловредни хора.

По време на работата ми над книгата се замислих коя е пълната им противоположност: хора със забележителни положителни черти, които правят по-добър живота на всички около себе си. В резултат от това прозрение и наред с хилядите наблюдения във ФБР и в работата ми като международен консултант се появи концепцията на тази книга.

Какво прави хората изключителни? Това са само пет основни черти, които характеризират изключителните личности и ги отличават от всички останали. Само пет, но много силни. Затова ги нарекох Петте стълба на изключителността.

Можете да поръчате книгата ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *