Даниел Вълчев: Всеки човек има вътрешна библиотека – при някои е бедна, при други – богата

„Моето разбиране е, че всеки човек е това, което е, и благодарение на книгите, които е чел – като малък, като по-голям. Те по някакъв начин са му повлияли и всеки си има нещо като вътрешна библиотека.“

Това каза в интервю за Нова тв бившият просветен министър проф. Даниел Вълчев, който написа романа „Неделният продавач на книги“ – най-новото попълнение на книжния рафт на издателство „Сиела“, който излиза на 9 февруари.

„При някои хора вътрешната библиотека е по-бедна, при други е по-богата, при едни е по-подредена, при други – по-разхвърляна – хората са различни“, допълни още деканът на Юридическия факултет на Софийския университет.

По думите на Вълчев „Неделният продавач на книги“ е занимателна история, която се чете леко. Това е книга за живота и смъртта, но и за любовта, която придава смисъл, допълни Даниел Вълчев.

May be an image of text

Вълчев похвали за „чудесната корица“ своя приятел Людмил Веселинов.

Сред страницата на тази книга ще се срещнете с приказлива съседка и нейната внучка , възрастен учител по математика, млада полицайка и малката ѝ дъщеря, дете с аутизъм, православен свещеник, жена с необикновени способности в алианско село. А около тях витае тайнственото присъствие на безлик продавач на книги, който се появява само в неделите.

Смайваща плетеница от литература, наука, философия и случки от ежедневието – от Лермонтовия Печорин до уравненията на Курт Гьодел, от Умберто Еко до принципа на Хайзенберг и от Малкия принц до котката на Шрьодингер, тази книга съчетава възвишеното и всекидневното, сериозното и ироничното, суровото и лиричното.

Тези, които са чели разказите на Даниел Вълчев, едва ли ще се учудят, че книгата се чете на един дъх.

Можете да поръчате книгата ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *