Здравка Евтимова: У всеки човек има Левски, но има и по един Поп Кръстьо

„Васил Левски го има у всеки човек, който живее под българското слънце. У всеки има Левски, но има и по един Поп Кръстьо.“ Това каза писателката Здравка Евтимова в интервю пред Нова тв. 

Днес България почита Апостола. Отбелязваме 149 години от гибелта на един от най-големите си герои Васил Левски.

Ето още от думите на Здравка Евтимова:

„Васил Левски е една вселена, а за да се опише една вселена, трябва да живееш в нея, да я познаваш издълбоко и много да я обичаш.

Когато чувам поток от думи, когато чувам гръмки епитети един до друг, се сгъстява сянката на съмнението в мен. Защото не толкова думите имат стойност, стойност има съдържанието, което влагаме в продукта, създаден от нас. Именно това е отговорността, която имаме към Левски. Продуктът, който създаваме, да говори за нас.  Възхищаваме се от него, защото всеки един от нас носи и него, всеки човек е едно пространство, в което има семена и на предателство, и на готовност да дадеш себе си за другите. От нас самите зависи кои семена ще покълнат – семената на предателството или семената на почтеността. Но и от хората около нас, ако хората ни повтарят „вие сте дъно, вие сте тиня“, как ще се преборим, трябва да положим милион пъти повече усилия.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *