„Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников за първи път на сцената на Сатирата

Даниел Димитров, БТА

Основаният през 1956 г. Сатиричен театър поставя за първи път „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников.

Публикуваната през 1871 г. пиеса в пет действия е сред най-честно изпълняваните у нас. Най-популярна остава интерпретацията в телевизионния мюзикъл на БНТ, чиято премиера е през 1974 г. Режисьор е Хачо Бояджиев, а на сцената излизат едни от най-големите български актьори – Георги Парцалев, Никола Анастасов, Георги Калоянчев, Ружа Делчева, Зорка Димитрова, Васил Попов, Хиндо Касимов, Коста Карагеоргиев, Илия Добрев и др.

Николай Урумов е режисьор на най-новата версия на „Криворазбраната цивилизация“. „Самото заглавие съдържа отговора, че е криво разбрана тая цивилизация. И това е така, защото ние натоварваме тази цивилизация с такова разбиране – малко изкривено. Тези, които са носители на цивилизацията, и които я прокламират, също се оказват мними и фалшиви образи, защото носят само нещо външно, повърхностно, лъскаво, което грабва погледа и вниманието. И ние се подхлъзваме по този външен блясък, и тези външни обещания“, казва Урумов.

„Криворазбраната цивилизация“

Той цитира думите на Добри Войников: „Този свят е сцена театрална, дето цивилизованите лъжат като същи актьори, простите и невежите са за цивилизованите като добитъка за хората. Европейците дохождат при нас, лъжат ни с разни лъскави и красиви думи и обещания, вземат ни момите, парите, децата… Да, Европа се е обогатила от прости като нас нации“.

„Това писателят казва през 1871 г. Мисля, че днес то звучи не просто актуално, а срамно, страшно, болезнено и актуално, защото продължава да се случва. И то се случва в някаква цикличност. През определен период от време се появяват онези месии в кавички, които са готови да ни измъкнат от състоянието, в което се намираме. И да ни понесат и поведат към светливата Европа“, допълва Николай Урумов.

По думите му под каквато и форма или ъгъл да погледнем, Маргаридевци днес пристигат отвсякъде. „Преди няколко години пристигнаха от лондонското сити, после може да пристигнат от някой американски университет или от европейската фондова борса. Но пристигат винаги с апломб, а нашето население наивно винаги дава своя кредит на доверие и, за пореден път, остава излъгано. И за пореден път остава на последните места по всичко – бедност, нещастие и така нататък“, коментира още Ники Урумов.

„Така е заложено в пиесата – че идват винаги някакви хора и искат да ни променят, и да ни оправят, а реално погледнато ние трябва да си държим на нашите традиции и да не забравяме нашите корени. Мосю Маргариди е една от емблематичните роли в тази постановка. Харесва ми, че има движение и послания, които са от век и половина, а все още са актуални“, казва актьорът Кирил Ефремов.

За героинята си мадам Злата, актрисата Албена Михова споделя: „Тя цялата е актуална. Има такива жени и сега. Има и такива теми сега. Аз съм носител на героиня, която е фурнаджийска лопата – когато е с едните, е с тях, когато е с другите – е с другите, интересчийка, общо взето“.

Младата надежда на Сатирата – Александър Григоров, влиза в кожата на Петър, синът на мадам Злата. „Той е момчето, което лесно се повежда и подвежда по новото, но накрая разбира, че е разочарован. Защото хората сме склонни да се подвеждаме по неща, които не разбираме, те ни привличат със своята лъскавост, със своята шармантност“, разказва актьорът.

„Криворазбраната цивилизация“ е смешна донякъде и тъжна донякъде, защото показва какви сме ние, какви хора сме, нашите нрави, колко бързо обичаме да сменяме мнението си, когато ни е угодно. Добрите автори пишат така, че тяхното творчество е извън времето“, обобщава Григоров.

Любопитно е, че самият Ники Урумов преди време играе Маргариди. Сега обаче не се изкушава да излезе на сцената. „Обикновено, когато режисирам, не се сдържам, излизам при колегите и това, което искам, понякога се опитвам да го направя. Когато разбера, че не се получава, опитваме друго. Винаги опитваме заедно различни варианти, не седя в салона като режисьор, който само тропа с крак“, казва с усмивка Урумов.

Той припомня думите на Методи Андонов, който също е работил в Сатиричния театър: „Ако имаш едно решение за една сцена, ти никога няма да намериш второ. Но ако имаш две, тогава ще намериш и трето, и четвърто, и пето решение“. Затова аз обичам да пробвам и да опитвам, казва актьорът.

Сценографията и костюмите в „Криворазбраната цивилизация“ са на Кирил Наумов и Боряна Семерджиева. Музикалните картини са от Иван Стоянов. Хореографията е на Татяна Янева. Стиховете са на Стефан Вълдобрев.

В останалите ролите са Деляна Хаджиянкова, Екатерина Георгиева, Росица Александрова, Стефания Кочева, Васил Грънчаров, Ивайло Калоянчев, Константин Икономов, Мартин Гяуров, Пламен Великов, Симеон Гълъбов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *