Георги Господинов: Руската инвазия в Украйна сякаш е излязла от страниците на „Времеубежище“

Началото на руската инвазия в Украйна е сякаш излязла от страниците на романа „Времеубежище“ на писателя Георги Господинов, където той прави детайлна възстановка на началото на Втората световна война.

„Исках това да бъде дистопия, не исках да бъде нещо, което ще се сбъдне. Но такова е времето, нещата се сбъдват неочаквано“, каза Господинов пред bgonair.bg.

Сега писателят използва силата на думите, за да призове не само да спре войната, но и да се даде път на истината.

„Когато някой говори от бомбоубежището в Киев или виждаме труповете на едно цяло семейство на тротоара, би следвало никоя пропаганда да не може да излезе срещу това“, подчерта писателят.

Готови да използват най-мощното си оръжие са още много творци.

„Писателите могат да призовават единствено през гласовете си и през езика. Някъде някой може би иска да чуе тези думи и те биха му дали смисъл и някакво спасение“, поясни Господинов.

Един от най-познатите ни в света автори призовава светът да реагира.

„Това, на което аз разчитам, е емпатията. Мисля, че в момента се събуди. Европа на емпатията  – нещо което аз винаги съм искал да видя“, добави писателят.

Сега на руски или не, според Господинов, трябва да говорят децата.

„Тези деца, които се пренасят от войниците, тези, които вече са в България, мои приятели са ги приютили, това е най-тежкото за тях. Нека те да ни кажат, нека говорим с тях. И както вярвам, в крайна сметка нашата съвест е едно дете, което ни гледа от някъде“, добави Господинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *