Учени създадоха хартия за многократна употреба от слънчогледов прашец (видео)

Учени от технологичния университет Нанянг в Сингапур са създали хартия за многократна употреба на базата на слънчогледов прашец, съобщи Юрикалърт, предава БТА.

Технологичният процес включва използването на алкални соли и разтворители за отстраняване на излишните съставки, измиване с дейонизирана вода и сушене на въздух във форми. В резултат на това разработчиците са получили листове с дебелина 0,03 мм, които са били обработени допълнително с оцетна киселина.

Учените твърдят, че хартията, която не предизвиква алергични реакции у потребителите, може да се използва до осем  пъти на обикновен лазерен принтер.

Друга важна особеност е, че производството на хартия от цветен прашец е по-екологично и намалява въглеродните емисии и потреблението на енергия, свързани с обработката на традиционните хартиени продукти.

По време на демонстрацията на разработката е използван обикновен лазерен принтер. Върху хартията е отпечатана картината „Слънчогледи“ на Ван Гог. След това нанесената боя се отстранява, като листът се поставя в слабо алкален разтвор. След изсушаване материалът се използва повторно. Експериментът е показал, че хартията може да издържи осем цикъла на „презапис“, без да губи целостта на структурата си.

Изследователите вече са подали заявка за международен патент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *