„Кралицата на летните романи“ с нова самостоятелна книга – „Златното момиче“

 Новият роман на Елин Хилдебранд разказва топла история за непреходната любов към близките ни

 

Наричана „кралицата на летните романи“, американската писателка Елин Хилдебранд бързо се превърна в хит сред българските читатели с нестандартните си сюжети, в които класическият плажен романс е обогатен с криминални истории, вълнуващи герои и семейни драми. 

Сега обичаната писателка се завръща у нас с новия си самостоятелен роман „Златното момиче“, определян от New York Times като „най-добрата ѝ книга“, който разказва зряла и осмислена история за непреходната любов към близките ни, вторите шансове и неочакваните обрати на съдбата. 

В един перфектен юнски ден – такъв, в какъвто започват всичките ѝ тринайсет плажни романа – писателката и майка на три деца Вивиан Хау е ударена от кола, докато тича близо до дома си на райския остров Нантъкет. Тя се издига в Отвъдното, където научава, че ѝ е дадено едно последно лято, в което може да наблюдава какво се случва с живота на близките ѝ.

Едно лято и три свръхестествени побутвания, с които да промени развоя на събитията на Земята и да помогне на децата си в трудни моменти. А такива определено не  липсват, както скоро ще разбере Виви – защото и тримата са имали своите тайни, които сега са напът да излязат на бял свят. Виви ще трябва добре да помисли къде да използва „побутванията“ си.

Междувременно в Нантъкет нейната смърт остава мистерия и разваля досегашното спокойствие на това райско място, тъй като нито тя, нито полицията имат идея кой е бил зад волана при фаталния инцидент. Най-голямото притеснение на Виви пък е как ще се приеме последната ѝ книга – „Златното момиче“, която съдържа тайна от собствената ѝ младост.

Когато скритите истини излизат наяве, близките на Виви ще трябва да се изправят лице в лице с грешките си от миналото и да решат всички натрупани проблеми – със или без помощ от небето. И докато те се учат да живеят без своето „Златно момиче“, Виви ще трябва някак си да приеме, че трябва да ги остави.

Вълнуваща, неочаквана и невероятно нежна, „Златното момиче“ повлича читателите във вихрен танц от емоции още от първата страница и ни кара да се запитаме: напускат ли ни наистина хората, които губим, стига да сме ги обичали истински? 

Автор на над 25 романа, Елин Хилдебранд („Перфектната двойка“, „Опасни слухове“,„Зима в рая“, „Каквото се случи в рая…“, „Беди в рая“) още веднъж ни потапя в райското безвремие на остров Нантъкет, за да разкаже една по-различна плажна история. И да припомни, че дори в дълбините на зимата у нас съществува непобедимо лято.  

Из „Златното момиче“ от Елин Хилдебранд

„Златното момиче“

Докато Виви тича по Кингсли Роуд, както всяка сутрин уверява сама себе си, че децата ѝ са си съвсем добри. Всичко им е наред! Уила има хубава работа в Историческата асоциация на Нантъкет, а мъжът ѝ тъкмо наследи лятна вила на входа на „Смитс Пойнт“. Животът на Уила и Рип е същинска мечта – сега притежават къща в града и къща на плажа. И по-важното, Уила пак е бременна. Способна ли е Виви да почувства оптимизъм във връзка с това? Да, Уила ще бъде добре! Бебето ще бъде добре! 

Карсън ще пожъне огромен успех в „Ловецът на миди“; напът е да се превърне в местна знаменитост. Ще изкарва пари, ще се радва на внимание, ще се среща с хора и ще предприеме следващата си стъпка: мениджър на храната и напитките в хотел или клуб. Или може би дори ще открие свой ресторант. Карсън ще се справи! 

Ами Лио? (Той трябва да е гаврътнал текилата, мисли си Виви, но защо? Крайно неприсъщо му е.) Когато Лио беше малък, беше истинско бонбонче, но с всяка изминаваща година ставаше все по-голяма мистерия за Виви. Получаваше добри оценки, беше част от училищните отбори по футбол и лакрос и в училище го харесваха, но щастлив ли е? Виви не може да прецени. Тихите води са най-дълбоки е фраза, която неизменно изниква в ума ѝ, когато мисли за сина си. Кой да знае какво се случва в тази негова глава, в сърцето му? Най-добрият приятел на Лио е Крус Десантис. Виви възприема Крус като член на семейството; той си има свое място на масата им за хранене, знае кое къде стои, когато изпразва миялната машина, и Виви е в списъка му с контакти при спешен случай още откакто децата бяха в детската градина. През всички тези години Лио и Крус са били неразделни – Виви ги нарича „дупе и гащи“. Когато двамата постъпиха в гимназията, откриха съществуването на момичетата. В десети клас Крус започна да се среща с Джасмин Кели, а в единайсети Лио се поддаде на чара на Мариса Лопрести, която го преследваше упорито още от прогимназията. 

Мариса е красиво момиче, но също като някоя птица или насекомо с пъстроцветна окраска тя е опасна. Веднъж Виви дочу Мариса да осмива публикация в социалните мрежи на нейна съученичка. („Погледни Линдзи на тази снимка, такава е тъпачка, трябва да отслабне поне с петдесет килограма и като се е захванала, най-добре да си коригира носа.“) Чест правеше на Лио, че ѝ заяви да се кротне или да си върви у дома. Мариса няма други близки приятелки освен по-голямата ѝ сестра Алексис и по тази причина негодува срещу приятелството на Лио и Крус. Всеки път когато двете момчета имат планове да прекарат време заедно – да отидат на закуска, да играят голф или да седят в стаята на Лио и да играят „Фортнайт“, – тя прави сцени и неведнъж си е измисляла несъществуващи семейни драми (разправия с майка ѝ) или здравословни кризи (предполагаеми симптоми на менингит), за да си възвърне вниманието на Лио. За Виви е пълна агония да бъде свидетел на това. Единствено може да се надява, че Лио ще скъса с Мариса, преди да отпътува за колежа в Боулдър. Ще си намери нова приятелка, всяка би била стъпало нагоре. 

Лио ще се оправи! На телефона ѝ идва ново съобщение. О, моля те, не Денис, мисли си.

Не, съобщението е от Карсън. Мамо, извинявай за тигана и не съм ти пила от текилата. Обичам те. 

Напрежението в шията и челюстта на Виви отслабва. Децата ѝ са свестни. 

Песента се сменя и зазвучават уводни акорди на китара, които привличат вниманието на Виви. „Вкаменен от любов“ на Джърни. Виви едва не се препъва. Спира и се втренчва в екрана на телефона си. Какво прави тази песен в колекцията ѝ „Петкилограмов чук“? Карсън ли я е добавила? Но Карсън мрази класически рок; нарича го „музика от гроба“. 

Виви е втрещена. Тази песен извиква толкова живи спомени от гимназията, че ѝ се струва как, ако обърне глава, ще зърне Брет Каспиън да стои насред Кингсли Роуд. Замалко не натиска бутона, за да пропусне песента, но въпреки комплицираната им история Виви я обича, а не я е чувала от толкова отдавна. Затичва отново и припява: 

– Изпепеляващата любов идва веднъж в живота! 

Затворила е очи и когато осъзнава, че нещо не е наред, вече е прекалено късно – шията на Виви изпуква и тя чувства сърцето си, сякаш е пръчка динамит, която експлодира. Виви е във въздуха, лети, а после главата ѝ се блъска в земята. Кракът ѝ. Нещо е станало с крака ѝ. 

Тих и далечен глас пее „Златно момиче, ще те запазя завинаги“. 

После музиката спира. Тъмнината се превръща в кадифена чернота. Обгръща я тишина. 

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *