“Имало едно време един дрешник” от Пати Калахан: Модерен прочит на историята за Нарния

В “Имало едно време един дрешник” от Пати Калахан (Книгоиздателска къща “Труд”) Мегс Девъншър се заема да изпълни последното желание на по-малкия си брат Джордж, като разкрие истината зад любимата му история от книгата “Хрониките на Нарния”. Отговорът дава надежда, изцеление и магическо пътешествие за всеки, чийто живот някога е бил променен от книга.

Годината е 1950: Маргарет Девъншър (Мегс) е седемнадесетгодишна студентка по математика и физика в Оксфордския университет. Когато нейният любим осемгодишен брат пита Мегс дали Нарния е истинска, логично Мегс му казва, че това е просто книга за деца и със сигурност няма как да е истина. Прикован към леглото поради болестта си и оставайки фокусиран върху любимите си книги, Джордж я притиска да зададе въпрос на автора на наскоро излезлия роман „Лъвът, вещицата и гардеробът“: „Откъде се появи Нарния?“

„Имало едно време един дрешник“

Въпреки страха си да се свърже с известния автор, който е професор в нейния университет, Мегс скоро се озовава да пие чай с К. С. Луис и собствения му брат Уорни, молейки ги за отговори.

Вместо да ѝ каже директно откъде идва Нарния, Луис насърчава Мегс да направи собствено заключение, докато той бавно ѝ разказва малко известни истории от собствения си живот, довели до вдъхновението му. Докато тя носи тези истории у дома на Джордж, малкото момче пътува по-далече във въображението си, отколкото някога би могло в реалния живот.

Отговорите на К. С. Луис ще разкрият на Мегс и нейното семейство много истини, които науката и математиката не могат да направят, а подаръкът, който си мисли, че дава на брат си – историята зад Нарния – се оказва вместо това неговият дар за нея: надежда.

Пати Калахан

Пати Калахан е автор на бестселъри, написала е на шестнадесет романа и е водеща на подкаст. Тя е носител на награди: “Кристи” за 2019 г.; “Харпър Лий” за писател на годината за 2020 г. и Книга на годината на Асоциацията на библиотеките в Алабама за 2019 г. Тя е ководещ и създател на популярното седмично онлайн шоу на живо и подкаст “Friends and Fiction”.

Пати  е сътрудник на месечната колонка с есета за житейски уроци за списание “Parade”.

Автор на пълен работен ден и майка на три деца, тя живее както в Маунтин Брук, Алабама, така и в Блъфтън, Южна Каролина със съпруга си.

„Пати Калахан добива все по-широка популярност с творбите си, които са достойни за уважение – книги, изпълнени с чудесни истории и задълбочено познаване на човешката природа… С разказа си тя умело ни превежда през житейски бури, в които мнозина от нас ще се припознаят, трогвайки се до сълзи“, казва Дъглас Грешъм, доведен син на автора за книгите за Нарния К. С. Луис.

Можете да поръчате книгата ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *