Ново издание на „Вълци“ – бестселърът на Хилари Мантел, който промени облика на историческия роман

Ново издание на „Вълци“ – първата част от емблематичната трилогия на Хилари Мантел, отличена с награда „Букър“, излиза тази седмица с логото на издателство „Еднорог“.

Бестселърът промени облика на историческия роман.

Възходът на Томас Кромуел е пресъздаден по блестящ начин в динамичната, интелигентна проза на Хилари Мантел… Тя пресява фактите от познатата история и ни представя кроежите и интригите, усилията и плановете на героите в една фантасмагорична феерия“, пише Венити Феър.

„Вълци“ на Хилари Мантел е най-бързо продаваната книга от всички, отличена с най-престижната литературна награда на Великобритания – “Букър”. Тя е и първата наградена с “Букър” книга, станала номер едно при бестселърите. Феноменалният успех на романа, приковал вниманието на огромната читателска аудитория с неутолим интерес към епохата на Тюдорите, го поставя в челната десетка на класацията  “Британски бестселъри на десетилетието”. “Вълци” е отличен и с наградата за исторически роман “Сър Уолтър Скот”.

Двубоят между две изключителни личности, решил съдбата на един народ, се намира в центъра на този напълно различен разказ за царуването на Хенри VІІІ. Светецът Томас Мор може би не е точно онзи праведен мъченик, какъвто ни го представя канонът на историята. “Злодеят” Томас Кромуел, чиято история се разказва тук, също се очертава като съвсем различен човек – син на ковач, издигнал се до един от създателите на съвременна Англия, първи човек след краля, идеолог на англиканската църква. Момчето от бедняшките квартали изгражда само себе си като забележителна ренесансова личност, едновременно визионер и ловък политик, който дърпа конците на крале, издига и сваля кралици, придвижва по шахматната дъска на историята познатите ни кардинали, епископи и придворни дами – и поставя държавния интерес над личния…

Хилари Мантел е световноизвестна авторка на исторически романи, спечелила множество престижни награди. Книгите ѝ „Вълци“ и „Доведете труповете“ печелят два пъти литературното отличие „Ман Букър“ – през 2009 и през 2012 г. Тя е единствената английска авторка, двукратен лауреат на този приз.

Двата ѝ бестселъра са филмирани от BBC под формата на мини сериал от  6 епизода, който добива огромна популярност и е приет ласкаво от критиците. През есента предстои да излезе „Огледалото и светлината“, финалната част от трилогията за Кромуел.

Хилари Мантел е автор на други 14 романа, между които и биографична книга, наречена „Giving Up The Ghost“, като и сборник разкази, озаглавен „Убийството на Маргарет Тачър“.

Можете да поръчате „Вълци“ ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *