Четем „Затворникът от Анкара“ на Суат Дервиш – първият турски роман, публикуван във Франция

„Затворникът от Анкара“, първият турски роман, публикуван във Франция през 1957 г., излиза на български език с логото на Авиана. Книгата е преведена вече на над 20 езика.

Суат Дервиш е написала трогателна история за надеждата, щастието и независимостта. Описвайки героите си с прост и общодостъпен език, възпроизвеждайки сбито и ясно техните мисли, думи и жестове, авторката се доближава до Горки, Стайнбек и Колдуел. 

Докато учи в Медицинския факултет в Анкара, Васфи се влюбва в коварната и алчна Зейнеб. Любовта му към нея е всичко, но той рухва, когато тя се омъжва за стария му чичо Шакир, предпочитайки охолния живот пред чувствата на бедния студент. По-късно Васфи научава, че братовчед му възнамерява да опетни Зейнеб с клевета и по време на спор с него го убива. Прекарва дълги години в затвора и когато най-после е на свобода, се опитва да започне нов живот. Това обаче не е лесно, защото Васфи не притежава нито пари, нито дом, нито близки…

„Някои лесно могат да забележат влиянието на Горки в романа. Трудно е да не се признае, че романът е написан със сходна простота.“ (Le Monde)

„Този роман със сигурност е продукт на голямо умение.“ (Les Lettres Françaises)

„В „Затворникът от Анкара“ Суат Дервиш съчетава простота и съвършенство.“ (Cumhuriyet)

„Суат Дервиш е турската Вирджиния Улф.“ (Мюжгян Халис, журналист и писател)

Суат Дервиш (Истанбул, 1903 – 1972 г.) завършва Философия и литература в Берлин, Германия. Тя се нарежда сред водещите турски писатели; първата жена журналист, която заминава като кореспондент в Европа; активист в областта на демокрацията и правата на жените. Обсъжда идеите си за марксизма, ленинизма и феминизма в годините, когато социализмът се разглежда като национална заплаха в Турция. Осъдена е в дело на Турската комунистическа партия и живее в изгнание във Франция и Швеция. Написала е първия си роман „Черната книга“ на шестнайсетгодишна възраст. Публикувала е около трийсет романа („Фосфорната Джеврие“, „Като луди“, „Затворникът от Анкара“, „Черната книга“ и др.), голям брой разкази, статии, критики и преводи.

Можете да поръчате книгата ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *