Норвежецът Юн Фосе получи Нобелова награда за литература

Норвежецът Юн Фосе е лауреатът на Нобеловата награда за литература за 2023 г.

Решението на Шведската академия обяви постоянният ѝ секретар Матс Ман в излъчване на живо на сайта на Нобеловите награди nobelprize.org. Норвежкият автор е отличен „за новаторски пиеси и проза, които дават гласност на неизказаното“.

На български език с логото на издателство „Лист“ четем „Бдение“, „Бленуванията на Улав“ и „Отмала“. 

Тази година престижната награда е придружена от чек за 11 милиона шведски крони (около 1 милион щатски долара).

Академията не публикува кратък списък, което направи предположенията за избора ѝ трудни. Обсъжданията ѝ се пазят в тайна в продължение на 50 години.

Миналата година френската писателка Ани Ерно спечели наградата „за смелостта и клиничната прецизност, с които разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет“, припомня БТА.

Ерно стана 17-ата жена, удостоена с Нобелова награда за литература.

Година по-рано отличието изненадващо беше присъдено на сравнително неизвестния тогава танзанийски писател Абдулразак Гурна.

Нобеловата награда за литература е четвъртата, която бе обявена, след като от понеделник до сряда станаха известни лауреатите в научните категории за физиология или медицина, физика и химия.

Наградите обикновено се връчват на церемония на 10 декември – годишнината от смъртта на дарителя им и изобретател на динамита Алфред Нобел (1833-1896).

Церемонията се състои в Стокхолмската филхармония, където на украсена с цветя сцена крал Карл XVI Густав връчва на лауреатите златен медал с портрет на основателя на наградата и грамота. Два поредни пъти – през 2020 и 2021 г., награждаването се проведе  в онлайн формат заради пандемията.

Според завещанието на Нобел наградата за литература трябва да бъде присъдена на автора на „най-доброто идеалистично литературно произведение“. Какво всъщност се е имало предвид под „идеалистично произведение“ все още е предмет на дискусия, отбелязва ТАСС.

Името на нобеловия лауреат за литература ще бъде обявено от постоянния секретар на академията Матс Малм, професор по литература в университета на Гьотеборг. След това председателят на Нобеловия комитет по литература Андерс Улсон ще говори за писателя или поета.

Членове на Шведската академия и на подобни институции в други държави, професори по литература и лингвистика, носители на награди от предишни години и председатели на писателски организации имат право да предлагат кандидати. Всяка година през октомври академията изпраща 600-700 покани до своите колеги в различни страни да предложат кандидати. Това трябва да стане до 31 януари, за да може Шведската академия да определи първо 20-те най-заслужили писатели през пролетта, а след това да намали списъка до 5. През лятото членовете на Академията трябва отново да се запознаят с творчеството на номинираните, за да обсъдят кандидатурите им през есента. Новият лауреат се избира чрез гласуване на заседание час и половина преди обявяването на резултатите.

Пълният списък на тазгодишните номинирани ще бъде разсекретен едва след 50 години, а документите ще могат да бъдат разгледани в архива на Шведската академия в сградата на Стокхолмската фондова борса в Стария град през 2073 г.

Така например от архивите, отворени тази година, става ясно, че основният конкурент на германския писател Хайнрих Бьол (1917-1985) за Нобеловата награда през 1972 г. е бил неговият сънародник Гюнтер Грас. Сред имената, споменати преди 50 години, фигурират тези на редица известни писатели като Хорхе Луис Борхес, Алберто Моравия и Астрид Линдгрен.

Когато става въпрос за наградата за литература (както и за тази за мир), изборът на Шведската академия обикновено предизвиква най-много въпроси както сред обществеността, така и сред експертите. Така например още първият лауреат през 1901 г., френският поет и есеист Сюли Прюдом, е приет изключително противоречиво. Група шведски културни дейци, сред които писателката Селма Лагерльоф и художникът Андерш Цорн, начело с писателя Аугуст Стриндберг, се противопоставят на решението на Шведската академия. Според тях тя е трябвало да награди Лев Толстой като най-значим представител на световната литература.

Когато защитава избора си на лауреати, Шведската академия твърди, че не става дума за политика, за представителен избор на литератор от дадена страна или пол, а само за литература. Познавачите обаче отдавна поставят под съмнение този аргумент.

Сред фаворитите за 2023 г. според шведските медии бяха китайската писателка Цан Сюе, шведската писателка Керстин Екман, руската писателка Людмила Улицка, норвежкият драматург Юн Фосе, кенийският писател и драматург Нгуги уа Тионго, австралийският писател Джералд Мърнейн.

Не бе изключено лауреати да станат норвежкият писател и драматург Даг Сулста, британският писател от индийски произход Салман Рушди, френският писател Мишел Уелбек, нигерийската писателка Чимаманда Нгози Адичи.

Споменаваха се и имената на френската писателка Мариз Конде, която бе удостоена с алтернативната Нобелова награда за литература за 2019 г. в Стокхолм от Новата шведска академия, а след това за нея гласуваха онлайн най-много библиотекари в Швеция, както и на родената в Антигуа и Барбуда писателка Джамайка Кинкейд, норвежкия писател Карл Уве Кнаусгор, румънския поет и романист Мирча Картареску.

Сред възможните победители отново се споменаваха сирийският поет Адонис, японският писател Харуки Мураками и сомалийският писател Нурудин Фарах.

Начело в списъка на букмейкърите бяха Юн Фосе и Цан Сюе. Следват Джералд Мърнейн, канадката Ан Карсън, Людмила Улицка, Нгуги уа Тионго, Мишел Уелбек, Салман Рушди и Харуки Мураками, Мариз Конде и Джамайка Кинкейд.

От 1901 г. Нобеловата награда е присъдена 616 пъти на 989 души и организации. Нобеловите лауреати за литература са 119.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *