„Почти не ме е страх“ разказва история за приятелство, за рожден ден с преспиване и за среща с непознато чудовище

„Почти не ме е страх“ с текст от Анна Онихимовска и илюстрации от Ола Волданска-Плочинска е най-новото заглавие на издателство „Ракета“ за малките читатели.

Първата книга от поредицата за Бубелс и Ханя Хартийката идва в превод от полски на Милена Милева.

В най-новото заглавие на издателство „Ракета“ се разказва история за приятелство, за рожден ден с преспиване и за среща с непознато чудовище. Както и за страховете, които всички ние имаме независимо от възрастта.

Текстът и илюстрациите в „Почти не ме е страх“ са предназначени най-вече за деца в предучилищна възраст. Но със сигурност могат да трогнат и по-големите, посочват от издателството.

„– Много се извинявам – оправдава се мама и протяга към него ръце. Иска му се да я прегърне, но нещо му пречи.

– Задръствания, а? – пита госпожа Ола, мама отговаря, Булбес не слуша. Добре че не са я отвлекли, мисли си той. И прехвърля върху нея целия си яд от похитителите.“

***

Когато мама пак закъснява да го вземе от училище, Булбес се прави, че изобщо не му пука, но всъщност умира от страх. Пита се дали не са я отвлекли? Дали ще има достатъчно пари в касичката си, за да плати откупа?

Майката на Булбес пък се притеснява, че не прекарва достатъчно време със сина си. Всеки ден, когато тичешком излиза от работа, а после виси в задръстванията, тя се страхува,че пак ще закъснее. Страхува се и от обидената физиономия на Булбес, и oт това, че вместо да я прегърне, ще стъпи в някоя локва.

Ето я и приятелката на Булбес – Ханя. Тя е с почти бяла тънка коса и очила. В занималнята имат играчки, но Ханя сяда в ъгъла, вади от джоба си хартийка и прекарва времето си с нея. Ето защо я наричат Хартийката.

Ханя се страхува от чудовището, което живее в гората. Момичето смята, че само рицар може да го прогони. Ще се справи ли с този проблем Булбес по пижама вместо с броня и с тояга вместо меч?

Вероятно почти безстрашните от вас вече се досещат за отговора.

„Почти не ме е страх“ не обещава магически решения за тревогите и емоциите, които децата преживяват.  Но носи послание, което помага на малките читатели да се разделят със срама от страховете си. Още повече, когато разберат, че мама и татко също имат такива.

Заглавието има отличие за най-красива детска книга от Международния съвет за книги за млади хора (IBBY).  Авторката му – Анна Онихимовска е една от най-известните съвременни полски писателки. В творческото си портфолио има над 40 детски книги и е спечелила повече от 20 награди за детска литература. Наситените цветове, изразителните герои и приказния фон в изданието са дело на художничката Ола Волданска-Плочинска.

Българското издание на „Почти не ме е страх“ е съфинансирано по програма „Творческа Европа“ към Европейския съюз. /Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union.

Надникнете в новата книга:

Може да е илюстрация на книга

Може да е илюстрация на книга

Може да е илюстрация на книга

Може да бъде изображение с книга

Може да е илюстрация

Можете да поръчате „Почти не ме е страх“ ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *