„Когато великани стъпваха по земята“ – истинско пиршество за феновете на Led Zeppelin

Мик Уол ни отвежда в бекстейджа на култовaтa бандa

„Ако има правила в рока, то Джими Пейдж ги е написал. А след това ги е нарушил“, казва в свое интервю Мик Уол – музикалният журналист, отгърнал завесата към възходите и паденията на една от най-значимите рок групи в света – Led Zeppelin. Изкачвайки се по стълбицата към рая на музикалния им успех, авторът създава шумна, цветна и ярка картина за пътя на групата в биографичната книга „Когато великани стъпваха по земята“, която вече е на пазара от издателство „Кръг“ със стилната корица на Наталия Чайкина.

В живия превод на Светлана Комогорова – Комата историята на Zeppelin зазвучава като психеделичен рок концерт. Ретроспективни откъси се преплитат с реални цитати и разкази за събитията, за да очертаят образа на противоречивата банда, сътворила някои от най-запомнящите се музикални хитове като Stairway to Heaven и Kashmir. Биографията не пропуска да се спре и върху по-мрачни аспекти от историята на групата като издевателствата над фенове, сред които „инцидента с акулата“, при който музикантите блудстват със 17-годишна почитателка.

„Когато великани стъпваха по земята“ дава нов поглед към Led Zeppelin и отношенията между членовете на култовата банда, продала албумите си в милиони копия по целия свят. Личен приятел на Джими Пейдж и Робърт Плант, Уол отваря вратата към свят, в който талантът и вдъхновението се поливат изобилно с алкохол и наркотици, а окултните практики под въздействието на Алистър Кроули се пропиват не само във философията на музикантите от бандата, но и във всичко, което те правят.

Биографията се впуска в най-интересните моменти от историята на групата – от създаването до разпада, през надвисналото над Zeppelin проклятие, което бележи своя връх през 1975 г. с тежката катастрофа на Робърт Плант, хероиновата зависимост на Джими Пейдж и алкохолната бездна, в която пропада Джон Бонъм.

The Beatles и The Rolling Stones са пионерите, но същевременно те не знаеха какво правят. Led Zeppelin се появиха след това и бяха като цветния телевизор спрямо черно-бялото на Stones. Те знаеха какво правят, но не и какво ще им причини това“, казва авторът в интервю за книгата.

Мик Уол изгражда запомнящ се портрет на британската група, но прави и нещо по-ценно – дисекция на този противоречив период от историята на рока.

Мик Уол (1958 г.) е сред най-известните британски музикални журналисти, които отблизо следи рок сцената в продължение на над 35 години. Работил е по биографиите на Metallica Black SabbathFoo Fighters и др. 

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *