Четем „Обещанието“ от Деймън Галгът: Красиво написан роман без излишни красивости

„Обещанието“ е красиво написан роман без излишни красивости, донесъл на Деймън Галгът най-престижното отличие за литература в англоезичния свят – наградата „Букър“ за 2021 година.

Книгата излиза на български език с логото на издателство „Лабиринт“ на 20 юли.

Деймън Галгът (р. 1963), един от най-интересните писатели на Южна Африка, който мери ръст с нобелиста Дж. М. Кутси, е създал роман, оригинален като замисъл, с безупречен стил и новаторски подход, заради който го сравняват с Вирджиния Улф и Уилям Фокнър, с увлекателен кинематографичен сюжет, вместил в себе си и историческо, и метафорично значение.

„Обещанието“ е разказ за семейство Сварт и в него има всякакви произшествия: секс, наркотици, пропилени дни и нощи, стрелба, змийска отрова, има драматизъм, сблъсъци и смърт. Галгът не пести ритъма и звуците, не пести красотата и смелостта, не пести и жалостта към петимата от семейство Сварт, едни съвременни Будеброкови, над които сякаш тегне проклятие и които сами се закопават – и в преносен, и в съвсем буквалния смисъл на думата, защото във всяка от четирите части погребваме поредния Сварт, който всъщност и приживе не е бил особено жив, и наблюдаваме неизречената, а често пъти и мнима, несъществуваща скръб, над която като огромна облещена луна на небето виси неизпълненото обещание на покойника.

Можете да поръчате книгата от фейсбук страницата на издателство „Лабиринт“ ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *