„Ресто“ от Бистра Величкова с премиера на 24 март

Издателство „Ерго“ и Гьоте-институт България канят читателите  на премиерата на сборника разкази „Ресто“ от Бистра Величкова в библиотеката на Гьоте-институт в София на 24 март (петък), от 18.30 ч.

Книгата ще представят поетесата и драматург Мирела Иванова и редакторката на сборника, поетесата д-р Лора Динкова. Издател и втори редактор на книгата е Мартин Христов (Изд. „Ерго“). Авторката Бистра Величкова ще прочете откъси от книгата и ще разкаже за пътя на написването на сборника.

Представянето ще бъде озвучено с живо изпълнение на социално-екзистенциалните песни на дарк-уейв групата На червено.

Повече информация на страницата на събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1357003508396370 

Бистра Величкова за пореден път изненадва с таланта си да пише за българското близко минало, което обаче не е променило настоящата ни съвременност откъм хоризонтите на едно смислено бъдеще. ,,Ресто“ е провокативен сборник с разкази – доколко можем да опазим себе си в държава, в която преходът към доброто се оказва една метафора на непостижимото. Навсякъде в текстовете обаче преминава един светъл оптимизъм, независим и независещ от несгодите на героите ѝ. И именно това е голямото послание на тези разкази – че човекът има уникалния шанс да бъде емоционално съпричастен към другия и по този начин да променя света, пише д-р Лора Динкова.

Героите от разказите в „Ресто“ често са съвсем обикновени, всекидневни хора, загубили се в спомени за надежди, очаквания и несподелени любови. Бистра Величкова с настоятелна последователност създава паноптикум от лесно нараними човешки същества в търсене на основания за съществуването си. Попаднали в нейните истории винаги намираме подходящо място и за себе си, желаем ли да преживеем, каквото нейните герои преживяват. Надникваме зад гърба им и научаваме каквото те не признават, дори ако от това зависи не само утрешния ден, а и бъдещето им, пише Палми Ранчев.

Бистра Величкова (р. 1986 г., София) е журналист и писател. Дебютният ѝ сборник разкази „Малка, мръсна и тъжна“ получава Първа награда на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, в гр. Хасково (2015 г.). Втората ѝ книга, стихосбирката „Бог в очакване на дилъра“ е номинирана за Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“ (2018 г.). Доктор e по Журналистика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистър по Европейски науки от Университета в Твенте и Университета в Мюнстер. Нейни творби са награждавани на множество литературни конкурси: „Рашко Сугарев“ (2012 г.), „Веселин Ханчев“ (2012 г.), „Димитър Бояджиев“ (2013 г.) и др. Има редица публикации в литературния печат: „Страница“, „Съвремeнник“, „Море“, „Гранта“, „ЛИК“, „Vagabond“, „НО поезия“, „АРТизанин“, LiterNet, Crosspoint, „Литературен вестник“, „Стършел“, „Портал Култура“. Нейни творби са публикувани на английски език в списанията „Drunken Boat“ и „Catamaran Literary Reader“. Преведени са на руски и на персийски език. 

Повече информация за автора можете да намерите на личната ѝ страница – https://beastra.wordpress.com/, както и в официалната Фейсбук страница – https://www.facebook.com/youngdirtyandsad и в канала ѝ в Ю туб: 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *