Георги Господинов раздава автографи в сряда (цялата културна програма на Панаира на книгата)

Страница.бг публикува пълната културна програма, която ще съпътства Пролетния панаир на книгата, който се открива днес.

Събитието е част от Културния календар на Столична община за 2023 г. и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

29 май (понеделник)

11:00 – Сцена на Културната програма

Официално откриване на Пролетния панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи 2023

16:00 – Сцена на Културната програма

Заповядайте на премиерата на романа „Бягство към вкъщи“ – дебют на Габриела Георгиева

Представя издателство „Така започна всичко“

16:00 – 19:00 – Шатра № 19

Среща с автограф със Сатанасов – автор и художник на комикса „БИОН“, том 1 и 2

Представя издателство „Вижън Букс“

17:00 – Сцена на културната програма

Представяне на новата стихосбирка на Боян Ангелов „Отново да ме обикнеш“, 2023 г.

Представя издателство „Български писател“

18:00 – Сцена на културната програма

Среща разговор със Светослав Дончев, автор на „И идва съблазън“.

Дебютният му роман, разказва за Карло, който бяга от градската суета и заживява в планинската си къща, където освен него, пребивават и други чудновати обитатели, като похотливата Ефросина и бившият доктор Тимон, превърнал се в сладкодумен разказвач.

Представя издателство „Ерове“

18:00 – Шатра № 17

Среща с автограф с Юлия Спиридонова

Представя издателство „Сиела“

18:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Христо Карастоянов
Представя издателство „Жанет 45“

19:00 – Сцена на Културната програма

Сборникът „Изместването на страха“ с есета и стихове на Цветанка Еленкова е посветен на християнската вяра.

„Есетата и стиховете в тази малка книжка са писани в състояние, в което разумът е слязъл в сърцето и те двете образуват ново сетиво, което свободно се движи във времето на Стария и Новия завет, във времето на Сътворението, като говори от гледната точка на сегашния ден… Авторката преживява богословието като поезия, като показва и на читателя, че когато се гледа пред такъв поглед, се прониква по-надълбоко и се разкриват скритите съкровища на богословието.“

Теодора Димова

19:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Михаела Илиева
Представя издателство „Жанет 45“

19:00 – FOX Book Cafe

Премиера на книгата „Петият вагон“ на Христо Карастоянов
Представят Светлозар Желев и издателство „Жанет 45“

30 май (вторник)

14:00 – 16:00 часа – Шатра № 19

Среща с автограф с Б.Н. Добрев – автор на хумористичната фентъзи трилогия „Индор и Браството на Почти Пълната Луна“, „Индор и Сянката на Страданието“ и „Индор и Повелителят на Божествения Мрак“.

Представя издателство „Вижън Букс“

17:00 – Сцена на Културната програма

Писателят Димитър Шумналиев ще представи най-новия си роман „Зверове“, публикуван дни преди панаира.

Представя книгоиздателска къща „Труд“

17:00 ч. – Шатра № 17

Среща с автограф с Радослав Бимбалов и представяне на „Екстазис“

Представя издателство „Сиела“

18:00 – Сцена на Културната програма

33 години издателство „Шамбала“. Представяне на книгата „Аюрведична кухня“. След представянето – коктейл на щанда на „Шамбала“

18:00 – Книжен център „Гринуич“

Премиерата на книгата „Хиатус” на Георги Борисов и Анатолий Корольов.  „Хиатус” е сблъсък между руския поглед на Анатолий Корольов върху българите и този на Георги Борисов, който ту рязко му се противопоставя, ту се опитва да го приземи, описвайки нравите на сънародниците си и на техните „по-големи руски братя“.

Замислен като пътепис – в духа на ироничния абсурдизъм, „Хиатус” ни предлага тънък и дълбок анализ на сложните връзки между Русия и България, на реалната политическа и социална обстановка, през която все по-застрашително прозират кълновете на новия световен ред…

Думата „хиатус“ има много значения, в поезията това е мястото, където се сблъскват ударените срички, във философията е идеята за нищото, за зейналата пустота, за паузата, в медицината хиатус означава отвор, отверстие…

„В Хиатуса се опитваме да се майтапим с човечеството, с историята, с времето и дори с небето над Олимп, заливаме се в неуместен кикот заедно – двама въжеиграчи над пропастта, бързаме да се присмеем през зъби, без самите ние да се чуваме.“

Анатолий Корольов

Представя издателство „Лист“

18:00 – Шатра № 36

Среща с автограф с Костадин Костадинов. Романът „Ловецът на пеперуди“ възкресява мита за дунавската Атлантида и нейните обитатели. Сюжетът се гради на народното поверие, че когато човек умре, на другия ден идва пеперуда, която каца на гроба и отнася душата на мъртвеца. Всяка една от пеперудите в романа е огледален образ на починалия. Истински калейдоскоп от човешки души от цялата земна география. На границата между живота и смъртта всеки от тях намира своя път към безсмъртието. Най-ценната, 88-ата пеперуда, идва за главния герой Лазар Караиванов (Костуро).

На шанда на издателска къща „Хермес“

18:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Петър Чухов
Представя издателство „Жанет 45“

18:30 – РЦСИ „Топлоцентрала“

Литературна вечер с издателство „Лемур“.

В рамките на Пролетен панаир на книгата 2023 ще се потопим в света на хубавите книги с част от най-новите заглавия на издателство „Лемур“. Ще разговаряме с преводачи, ще научим любопитни факти за включените в книгите теми и ще надникнем в кухнята на книгоиздателския процес.

18:30 – Клуб „Журналист“

Представяне на романа „Ъпдейт“ на Асен Сираков. „Ъпдейт“ е съвременен роман, издържан в любимия за автора литературен стил – парадоксален реализъм. Главният герой на книгата Стефан Танталов – психоаналитик, с купена диплома и с много клиенти, един ден решава да промени живота си. Подобна мисъл винаги е изглеждала реална и осъществима, свързана единствено с време, воля и интелект, но дали е така?

Представя издателство „Атеа“

19:00 ч. – Сцена на Културната програма

Представяне на втори том от поредицата „За правата вяра“ – „История на християнството, Римската империя и българската държава през IV-VI век“ и разговор с автора Светлозар Жеков.

Представя издателство „Асеневци“

19:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Виолета Кунева
Представя издателство „Жанет 45“

31 май (сряда) 

16:00 – Сцена на Културната програма

Премиера на веселата и познавателна книга на известната писателка Диана Петрова „Жеко – 44 забавни кучешки истории“ с живото участие на героя куче. Книга за всички, които имат куче или обичат тези верни четириноги пазачи!

Представя издателство „ЛЕТЕРА“

16:00 – Шатра № 36

Среща с автограф с Александър Секулов. Александър Секулов е автор на романите „Колекционер на любовни изречения“, „Малката светица и портокалите“, „Господ слиза в Атина“, „Островът“, „Скитникът и синовете“ и „Жена на вятъра“. Издал е поетичните книги „Карти и географии“, „Възхитително и леко“, „Море на живите“ и „Хроники и химни“. Драматург е на Драматичен театър – Пловдив, отличен с награда „Аскеер“ за пиесите „Няма ток за електрическия стол“ (2016), „Дебелянов и ангелите“ (2019) и „Народът на Вазов“ (2022). Носител на националните награди за поезия „Христо Фотев“, „Николай Кънчев“, „Перото“, „Иван Николов“.

Представя издателска къща „Хермес“

17:00 – Сцена на Културната програма

  1. Представяне на новите книги на поета Едвин Сугарев – представя Георги Гаврилов;
  2. „Поглед към Създанието“ – запознаване с нови книги на ИК „Знаци“, на поетите Ирен Петрова и Александър Арнаудов, на бразилския писател Жозе де Аленкар – представят Румяна Емануилиду, Георги Гаврилов, Иван Христов, Рада Ганкова, представител на Посолството на Бразилия в България.

Представя издателство „Знаци“

17:00 ч. – Шатра № 17

Среща с автограф с Теодора Димова и представяне на „Не ви познавам“ и „Молитва за Украйна“

Представя издателство „Сиела“

17:00 ч. – Шатра № 54

Новият роман на Том Егеланд „Сокола“ – среща с преводачката Кристина Златкова. Книга за болезнените последствия от наглед невинните действия, за възмездието, за нестихващата болка, преходността и смъртта, за безусловната чиста любов.

Вероятно вече сте чели книга на Том Егеланд и знаете: това не е поредният трилър, а нещо много повече…

Представя издателство „Персей“

18:00 – Сцена на Културната програма

Представяне на книгата на унгарския писател Роберт Хас „Тринайсетте дни на полицейския детектив Марцел Фабиан“ с участието на преводачката Светла Кьосева.

Писателят Роберт Хас е роден във Войводина, автор е на над 10 книги с проза, носител на престижни унгарски литературни награди. Романът ни представя Войводина на прага на ХХ век с нейното пъстро многонационално население в няколко дни от живота на детектива Марцел Фабиан.  Книгата е издадена през 2022 г. от издателство „Ерго“.

Представя Институт Лист – Унгарски културен институт София

18:00 – Шатра № 36

Среща с автограф с Тони Николов. Тони Николов е философ и журналист. Главен редактор на Портал Култура и на списание „Култура“. Автор на книгите „Пропуканата България“ (2015), „Българската дилема“ (2017), „Има такава държава“ (2023) и др.

Нима е чудно, че българската политика затъна в „спиралата на хаоса“? Историите на поредица „български кризи“ са нанизани на един и същ безкраен конец, отвеждащ пряко към пагубния избор между Русия и Запада, довел до горестни крушения и трудни освестявания. И не на последно място – до необявената, но все още продължаваща, че дори и усилваща се с годините „българска гражданска война“, разпокъсала тялото на нацията на „враждуващи племена“, възприемащи себе си преди всичко като „фили“ и „фоби“.

Тони Николов

Представя издателска къща „Хермес“

18:00 – Книжен център „Гринуич“

Премиера на „Корабът на сирените“.

За няколко дни корабът на сирените излиза от морските карти, спира в центъра на света под развеселения поглед на Бог. „Корабът на сирените“ ни повежда на щуро и твърде забавно пътешествие из гръцкото море, където всякакви небивалици са вероятни.

Александър Секулов често балансира по ръба на литературното благоприличие. Той може да си позволи подобен лукс, защото думите, които виртуозно реди, се обичат една друга и здраво се държат за ръце, а героите му са необикновени, пъстри и интересни. Повърхността на морето, в която странстват те, е сияйна, но който се осмели да се гмурне в дълбините му, освен сирени, ще срещне и драматично озъбени страшилища.

Костадин Костадинов, писател

Това е книга за утопиите на глада и за заплахите от богатия улов, за съдбата на слезлите на брега, след като дълго са слушали песента на сирените, за недовършения рай, за премълчаното щастие. Ако изберете тази книга, трябва да знаете, че човек много ще се смее, докато пътува из нейните страници, ще му се прииска пътят му да е далечен и ще заспива с нейната песен, докато я люлее в мислите си.

Аделина Радева, журналист

Представя издателска къща „Хермес“

18:00 – София Прес

Премиера на историческия роман „Светослав Тертер“ на Бойко Беленски. Роман за незаслужено пренебрегвания български владетел цар Теодор Светослав Тертер, съумял да съхрани страната ни по време на татаромонголските нашествия и домогванията на Византия за влияние върху търновския престол; който се справя с разединената ни аристокрация, укрепва държавата и възстановява загубените територии.

Представя издателство „Атеа“

18:00 – Шатра № 57

Поетите Едвин Сугарев, Ирен Петрова и Александър Арнаудов ще дават автографи.

Представя издателство „Знаци“

18:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Георги Господинов
Представя издателство „Жанет 45“

19:00 – Шатра № 43

Коктейл на щанда на издателство „Шамбала“

19:00 – Сцена на Културната програма

Среща с автограф с Олга Николова и новата ѝ книга „Тайните на писането“.

Представя издателство „Просвета“

1 юни (четвъртък)

11:00 – Сцена на Културната програма

Детско книжно парти. Анимации, музика, викторина, награди и много изненади. С участието на писателя Асен Сираков.

Представя издателство „Атеа“

11:00 – Шатра № 56

Наръчници за лесни семейни финанси: „Моят дом и моите пари“; „Спестовни идеи за моята кухня“. Съвети и книги с автограф от Десислава Тодорова и Анастасия Салабашева.

Представя издателство „Атеа“

15:00 – 19:00 – Шатра № 19

Среща с автограф с Петя Евлогиева (илюстратор) и Дарина Шопова-Станчева (автор) – създатели на детската приказка „Звездалан и приключението с вулкана Там“.

Представя издателство „Вижън Букс“

16:00 – Сцена на културната програма

Представяне на книга с кратки истории и много загадки! Грабващите илюстрации на всяка страница потапят младите читатели в библейските времена както никога досега, а търсенето на фигурите и предметите повишава наблюдателността и умствената активност на децата.

Представя издателство „Светлина на Балканите“

16:00 – Шатра № 36

Среща с автограф с Лилия Старева. В книгата си „Детето – по-голямо и от царя“

Лилия Старева събира и обяснява смисъла и ролята на стотици позабравени практики, ритуали, забрани, гадания и предсказания в живота на старите българи. Чрез тях те вярвали, че ще осигурят най-доброто за децата си, ще ги въведат по най-правилния и защитен начин в живота и обществото. Освен като любопитен анализ на част от българския фолклор, този сборник може да се възприема и като наръчник за съвременните семейства. Показва как традицията може да ни помогне днес. Как да отглеждаме, възпитаваме и играем с децата чрез вълшебния и многовековен опит на предците ни.

Представя издателство „Хермес“

17:00 – Сцена на Културната програма

Представяне на „Истории от утре и вчера“. Среща с автора Хара Нурин.

Представя издателство „Рива“.

18:00 – Сцена на Културната програма

Романът за млади читатели „Гипс“ от Анна Волц, представен от преводачката Анета Данчева-Манолова.

Представя издателство „Изида“

18:00 – Шатра № 36

Среща с автограф с Георги Константинов.

Георги Константинов е автор на повече от 35 стихосбирки, сред които  „Миг като вечност“, „Непадаща звезда“, „Вечерни слънчогледи“ и др.

Стиховете на Георги Константинов са превеждани на английски, френски, руски, японски, португалски, немски, сръбски, турски, гръцки, хинди, арабски, фарси и др.

Авторът е носител на много национални и международни награди за поезия и книги за деца.

„Приключенията на Туфо Рижия пират“ е едно от най-четените му детски книги.

Представя издателство „Хермес“

18:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Ивайла Александрова
Представя издателство „Жанет 45“

19:00 ч. – Шатра № 17

Среща с автограф с Иво Сиромахов и представяне на книгата „Бай Тошо“

Представя издателство „Сиела“.

19:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Калин Михайлов
Представя издателство „Жанет 45“

2 юни (петък)

14:00 – Сцена на Културната програма

Представяне на новата европейска социална медия, посветена на писането и творчеството – Panodyssey. Тя дава шанс на професионалните и непрофесионални писатели, журналисти, блогъри, редактори, преводачи, илюстратори и други да публикуват творбите си и да печелят от тях. Новата социална медия Panodyssey предоставя на творците огромните си възможности напълно безплатно – достъп до голяма публика и до международни екипи, споделяне и коментиране, следване, публикации без реклама и др. От своя страна регистрираните в медията автори могат да публикуват творбите си за безплатно или за платено четене.

Представя Бизнес център за подпомагане на МСП – Русе

15:00 –  Шатра № 39

„Среща с автограф“ с Ваня К. Бояджиева и дебютната ѝ стихосбирка „Равносметки“.

„Мъдростта в поезията на Ваня Бояджиева е земна, човешка и разбираема в своето съвършенство от чисти образи и метафори. Тя смалява света до шепа, в която се побира само най-важното – онова, което е любов в същността си. Аз, ти, ние. А равносметката е само миг по пътя, в който задържаш дъха си от учудване, срещайки себе си.“

Ива Спиридонова, редактор

Представя издателство „Библиотека България“

16:00 – Сцена на Културната програма

Представяне на „Писмо от тамагочи“, носител на бронзов Пегас от „Южна пролет“. Среща с Анжелина Бъчварова.

Представя издателство „Рива“

16:00 – 19:00 – Шатра № 19

Среща с автограф с Чавдар Атанасов – писател на „Книга за парите за деца и тийнейджъри“ – първата българска книга за финансова грамотност за деца от български автор.

Представя издателство „Вижън Букс“

17:00 – Сцена на Културната програма

Мария Илиева и стихосбирката ѝ „Няма път, нито време до тебе“.

Представя издателство „Изида“

17:30 – 18:15 – Шатра № 56

„Подреждайки дома си, подреждаме живота си“ – представяне на книги за дома, парите и жените. Игра, томбола и награди. Среща с Десислава Тодорова и Анастасия Салабашева.

Представя издателство „Атеа“

18:00 – Сцена на Културната програма

Представяне на юбилейното издание на „Книга на мъртвите“.

Представя издателство „Изток-Запад“

18:00 – Шатра № 8

Час на японската и корейската литература. Представяне на романите на Осаму Дазай, Макото Шинккай, Кат Чо и Акси О

Представя издателство „Пепърмил Букс“

18:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Катя Димитрова
Представя издателство „Жанет 45“

18:00 – Шатра № 36

Среща с автограф с Петя Александрова.

Петя Александрова е позната на българския читател със своите стихосбирки и книги с любопитни истории от нашето минало, както и с множеството сборници с детски приказки и стихове. „Любовни драскотини“ е първият ѝ сборник с разкази. В него ще откриете женски, кратки хумористични разкази с неочакван край и любовно-еротично послание.

Представя издателска къща „Хермес“

18:00 –  Книжен център „Гринуич“

Среща с автограф със Симона Стоева и представяне на „Никога достатъчни“.

Представя издателство „Сиела“

19:00 – Сцена на Културната програма

Представяне на книгата с разкази на Бистра Величкова „Ресто“.

„Ресто“ е провокативна книга – доколко можем да опазим себе си в държава, в която преходът към доброто се оказва една метафора на непостижимото. Навсякъде в текстовете обаче преминава светъл оптимизъм“, казва Лора Динкова. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Представя издателство „Ерго“

19:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Иван Брегов
Представя издателство „Жанет 45“

3 юни (събота)

10:00 – Сцена на Културната програма

Представяне на „Отказах да умра“. Среща с автора Росен Желязков.

Представя издателство „Рива“

11:00 – Сцена на Културната програма

Представяне на периодичните списания на издателство „Светлина на Балканите“ – списание „Пътечка“ и списание „Прозорец“.

Представя издателство „Светлина на Балканите“

11:00 – Шатра № 36

Среща с автограф с Христо Добротинов.

Христо Добротинов е новият носител на Национална награда „Христо Г. Данов“ в категория „Автор на българска художествена литература“. Той спечели престижното отличие за романа „Светулките ще ти покажат пътя“.

Представя издателска къща „Хермес“

11:00 – Шатра № 17

Среща с автограф със Захари Карабашлиев

Представя издателство „Сиела“

11:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Петя Кокудева
Представя издателство „Жанет 45“

12:00 – Сцена на Културната програма

Представяне на романа на Светозар Казанджиев „Съдба“, 2022

Представят издателство „Български писател“ и издателство „Богианна“

12:00 – Шатра № 54

Книга с автограф: Маргарита Петкова и новата й книга „Белите ми нощи“.

Първата дама на българската поезия отново пише за любов, но по начин, по който никой досега не го е правил.

Представя издателство „Персей“

12:00 – Шатра № 39

Среща с автограф с Радослав Симеонов и дебютната му стихосбирка „Монодиалози“.

Вълнуваща, без да е сантиментална. Мъжка, но съвсем не лишена от нежност. Уж… интровертна, „застрахована“ в заглавието „Монодиалози“, а всъщност… с път към всеки, който ще я разлисти. Скъпи читателю, препоръчвам ти тази честна среща, защото може да се окаже, че е спасително огледало!

Представя издателство „Библиотека България“

12:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Бойка Асиова
Представя издателство „Жанет 45“

12:00 – 17:00 – Шатра № 19

Среща с автограф с Николай Пеев – автор на фантастиките „Денят на инвикта“, „Интервюто“ и българското предложение на Еврокон 2022 „Седем писатели в космоса“.

Представя издателство „Вижън Букс“

13:00 – Сцена на културната програма

Нов български исторически роман: „Пратеничеството“ от Мариян Петров.

Х век. На картата на света има две държави с името България: Дунавска България на цар Симеон I и Волжка България, която трябва да се присъедини към някоя от големите религиозни общности на времето, държавата му няма големи шансове да просъществува дълго.

Представя издателство „Персей“

14:00 – Сцена на културната програма

Писателят Емил Минчев представя „Лов“ – дългоочакваната пета книга от поредицата му за детектива вълколак Бънк Ромеро.

След шеметния финал на предишната книга Бънк Ромеро и приятелката му – вещицата Барбара Кейн, се отправят към други планети от познатия космос с надеждата да избягат от преследвачите си и попадат на по-голяма и опасна конспирация, отколкото са очаквали.

Представя издателство „Вижън Букс“

14:00 – Шатра № 36

Среща с автограф с Камелия Кучер.

Камелия Кучер след години пътуване по света се завръща окончателно в България със семейството си. Живяла в Русия, Испания, Швейцария и Франция, Камелия Кучер завършва образованието си в Женева. Любовта към книгите съпровожда целия живот на Камелия. Автор е на романите „Дом“, „Нощ“ и „Сън“.  Книгите ѝ имат вече по няколко издания и са сред номинациите за най-престижните литературни награди.

Представя издателска къща „Хермес“

15:00 – Сцена на Културната програма

Представяне на поетичната книга на Людмила Миндова „Чуден свят“.

„Людмила Миндова е една от най-ярките фигури на съвременната българска литература и култура – поет, преводач, изследовател“, казва Митко Новков. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Представя издателство „Ерго“

16:00 – Сцена на Културната програма

Художникът Сатанасов представя том 2 на своята комикс поредица „БИОН“.

Киберпънк фантастиката, ситуирана в постапокалиптичния мегаполис Турикон продължава приключенията на Октомври. Младежът все още свиква с новото си кибернетично тяло, но е изпратен на опасна мисия и научава нови неща от миналото, от които може да зависи бъдещето на човечеството.

Представя издателство „Вижън Букс“

16:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Иванка Могилска
Представя издателство „Жанет 45“

17:00 – Сцена на Културната програма

Ще имате шанса да се запознаете лично с Моузес Налока и да чуете от първо лице разказа му за житейските приключения и предизвикателства, които вдъхновяват написването на книгата „Повече“. Моузес ще открехне вратата към темата за ограничаващите убеждения, които са сред основните източници на нашите проблеми, и ще предложи подходи за справяне с тях. Ще сподели също и някои НЛП техники, които можете да приложите в ежедневието си, за да подобрите качеството на живота си.

Представя издателство „Кибеа“

17:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Елена Алексиева
Представя издателство „Жанет 45“

18:00 – Сцена на Културната програма

Представяне на изданието „Събрано“, посветено на един от най-нежните български лирици Дамян Дамянов, с участието на неговата съпруга – поетесата Надежда Захариева. Яркият талант, дълбоката душевна енергия и интелектуална искреност, с които се отличава стилът на Дамян Дамянов определят заслуженото му място сред доайените на българската литературна класика.

Представя издателство „Милениум“

18:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Емануил А. Видински
Представя издателство „Жанет 45“

19:00 – Сцена на Културната програма

Анна Карима и Янко Сакъзов във водовъртежа на историята.

Авторката Евелина Сакъзова споделя спомени за своите родители. Искрено и вълнуващо пътуване във времето, изпълнено с интересни случки, обогатяващи образите на Карима – известна писателка и на Янко Сакъзов, общественик, но и неин баща, за когото пише с обич. Архивът е публикуван от Румяна Пенчева.

Представя издателство „Недланд“

19:00 – Шатра № 32

Среща с автограф с Цветозар Цаков
Представя издателство „Жанет 45“

4 юни (неделя)

11:00 – Сцена на Културната програма

Среща с преводача Анета Данчева – Манолова на новоизлязлата книга „Коля“ за загадките около живота на световноизвестния композитор Чайковски. Романът с автор Артюр Жапен, преведен от нидерландски, е литературен трилър с документална основа.

Представя издателство „Летера“

12:00 – Шатра № 36

Среща с автограф с Владимир Зарев. „Объркани в свободата“ е новият роман на големия български писател Владимир Зарев. Книгата се състои от два сюжетни и мисловни потока. Едната сюжетна линия се развива в съвременността и разказва за насилието и несвободата, предизвикани от пандемията, която ни отне различието и ни потопи в нереалното виртуално съществуване. Втората сюжетна линия ни пренася в Средновековието и засяга темата за исихазма – едно удивително духовно учение в търсене на единение с Бог.

Привидно тези две сюжетни линии изглеждат несъвместими. Това, което ги обединява в романа, е проблемът за свободата, за величието на човешката свобода, която до голяма степен осмисля живота ни.

Представя издателска къща „Хермес“

12:00 – 17:00 – Шатра № 19

Среща с автограф с Емил Минчев – автор на „Лов“, най-новата книга 5 от поредицата „Разследванията на Бънк Ромеро“, „Квартални съновидения“ както и сборниците с разкази на ужасите на английски език „Insides“ и „A Coffinful of Nightmares“.

Представя издателство „Вижън Букс“

13:00 – Сцена на Културната програма

Владимир Арденски представя втората част на излезлия през 2018 г. изследователски труд, озаглавен „Първите. Светлинки в мрака“, посветен на първите учители в Родопите. Втората част изследва покълналите „кълнове“ от семената, посети от самоотвержените учители. Тя показва първите младежи (и една девойка) из средите на българите мохамедани, превъзмогнали невежеството, прекрачили прага на висши учебни заведения и  сбъднали своите мечти.

Представя издателство „Недланд“

14:00 – Сцена на Културната програма

Представяне на новото издание със „Спомени“ на последната българска царица Йоанна. То е ценно документално свидетелство за новата българска история, а ерудицията и изящният стил на царицата му придават и огромна художествена стойност. Участие в събитието ще вземе Николай Поппетров от Института за исторически изследвания към БАН.

Представя издателство „Милениум“

16:00 – Сцена на Културната програма

Представяне на „Случаите на комисар Кроче“ от Рикардо Пиля.

Кроче е неповторимият, дълбокомислен и хитър комисар на класика на съвременната аржентинска литература Рикардо Пиля (1940 – 2017) от неговия роман „Мишена в нощта“. Пиля го превръща в главен герой и на поредица от криминални разкази и читателите имат възможност да разкрият заедно c него немалко престъпления, сред които има както убийства и кражби, така и „по-своенравни“ прекрачвания на закона. След „Бижутерът“ това е втори сборник разкази на Пиля, издаден от „Панорама“ в превод на Мария Пачкова. Очаквайте и кратък преглед на другите нови заглавия на издателството.

Представя издателство „Панорама“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *