Ето го „Мечето, което викаше БАУ!“

„Мечето, което викаше БАУ!“ е най-новата пакостлива цветна книжка с картинки за най-малките читатели, затрупана със сняг и животинки от творческия тандем на Дейвид Уолямс и Тони Рос.­­­

Привет от Северния полюс, от място, сковано в лед и тишина, тишина по-бяла, по-смълчана и притихнала…

Докато не проехтява едно гръмко:

– БАУ!

Кой смее да надвика белоснежната красота?

– БАУ!

Нима някой или нещо дръзва да извика БАУ?

– БАУ!

Едно малко бяло мече, което повече от всичко обича да вика БАУ, но невинаги усеща кога да спре.

Малко мече, което копнее да бъде голямо и страшно, но не ще и да чуе да не вика БАУ!

Мече, което извиква дори подводно БАУ!

Но идва време, когато над мечето проехтява дружно БАУ!!! Време, в което мечето научава важен урок и самò си обещава да не вика никога, ама никога повече БАУ!

Е, може би само веднъж, за последен път…

Дейвид Уолямс превзема с щурм света на детската литература. Книгите му са преведени на повече от 55 езика и са продадени в над 50 милиона копия по света. Общо над 100 седмици са на първо място сред детските книги. Те постигат невиждан успех, като Плъхбургер, Зъбар злобар и Лютата лелка печелят Националните годишни награди за най-добра детска книга. И не само. През 2018 г. Леденото чудовище грабва наградата за художествена измислица в категория Детска литература на Британските годишни награди за книга. Сега го срещаме в ролята на творец, понякога е комедиант или водещ, друг път – драматург, но най-вече е човек с голямо сърце, отдаден на благотворителни каузи.

Тони Рос е възпитаник на Колежа по изкуства в Ливърпул. През годините се изявява като карикатурист, графичен дизайнер, артистичен директор в сферата на рекламата. В книгоиздаването твори едновременно като писател и илюстратор. Изключителният му талант може да бъде открит в илюстрациите на над 2000 книги.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *